Veckans bula! 32 veckor har gått nu 
Nu har vi kommit så långt som till vecka 32 (31+1). Har gjort valet att ta föräldrapenning 50% för jag kan inte arbeta även om det gäller 50%. Har sådana besvär bara att vara hemma så arbeta känns så långt borta just nu. Överklagan av beslutet från försäkringskassan skickade jag denna vecka och jag hoppas att de förstår nu att jag har nedsatt kapasitet som överstiger en fjärdedel och att mitt arbete visst är tillräkligt ansträngande. Det är nog jobbigt utan att vara gravid och är du gravid är det dubbelt så jobbigt och har du sedan problem med graviditeten samt att arbetet förvärrar dessa problem gör allt mycket mer jävligt. Känns inte som att de på försäkringskassan har någon direkt förståelse men det handlar väl mest om vem man får som handläggare. Hoppasbara att min kan ändra sig och förstå att det är på allvar.
 
Annars så har det blivit mer liv i magen. Busar runt väldigt mycket nu och det lär bli mer. Så var det med Smilla så jag tror inte det blir någon större skillnad den här gången. Känns som att bebisen gör sig väldigt tung på kvällen. Orkar liksom inte bära magen.
 
 

Nu träffar man barnmorskan på MVC oftare än tidigare under graviditeten. Ibland görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska. Om moderkakan tidigt under graviditeten låg nära den inre modermunnen, livmoderns öppning, brukar det kontrolleras att den nu sitter högre upp.


De som har ett tungt arbete kan ansöka hos försäkringskassan om att få graviditetspenning, som kan tas ut från och med nu. Graviditetspenning är till för friska gravida kvinnor som på grund av arbetets utformning inte kan arbeta. Om man ska gå någon kurs som förbereder inför förlossningen är det dags att välja detta nu.


Bebisen väger cirka två kilo, och är runt 44 cm långt. Hos förstföderskor kan barnet redan ha lagt sig med huvudet nedåt, men om det finns gott om plats kan det även fortsätta att snurra runt. För omföderskor kan det dröja ända fram till vecka 37 innan barnet lägger sig med huvudet nedåt.