Vecka 41 (40+1) 
Kom aldrig in i vecka 41 med Smilla. Hon kom två dagar tidigare än BF och här sitter jag två dagar över BF. Känns ganska surt, eller väldigt surt. Vill så gärna att det skall vara över nu! Ser inte fram emot smärtan men men.. den som väntar på något gott, eller något i den stilen. Min mage klarar inte av mer nu. Har fått bristningar över nalvel vilket jag mår dåligt över. Fick inget sådant med Smilla, bara lite på brösten. Men magen, känns inte alls bra. Känner hur det spänner, svider över magen, som om den spricker snart! Jag hoppas att bebisen vill ut snart, väldigt snart. Snälla!
 
 
 

Nu är det inte långt kvar men det är vanligt att man helt tappar tron på att graviditeten kommer att ta slut. Man kan uppleva det som att barnet faktiskt inte tänker komma ut. Då kan det vara bra att veta att nästan alla barn kommer ut innan de har blivit överburna, det vill säga före vecka 43. De allra flesta förlossningar kommer igång av sig själv, innan det blir aktuellt med igångsättning.


Det är lite olika mellan olika sjukhus när förlossningen sätts igång, men det vanligaste är runt slutet på vecka 42 eller början på vecka 43. Om man väntar längre finns det risk att barnet inte mår bra. Det kan till exempel handla om att moderkakan inte längre fungerar som den ska, eftersom den blir mindre välfungerande ju längre tiden går.


Efter vecka 40 växer barnet fortfarande, fast inte lika snabbt som tidigare. Vikten är oftast mellan 2900 och 4700 gram och längden mellan 48 och 56 centimeter, men kan variera mer